Jedzenie w bagażu podręcznym

Produkty spożywcze w walizce kabinowej

Czy w bagażu podręcznym można przewozić jedzenie i napoje? Jakie produkty spożywcze można zabrać ze sobą na pokład samolotu? Dowiedz się, co możesz spakować do walizki kabinowej, aby uniknąć konfiskaty i problemów podczas kontroli bagażu.

W bagażu rejestrowanym można przewozić praktycznie wszystko (w granicach rozsądku), a jedynym ograniczeniem jest jego właściwie waga i rozmiar. Bagaż podręczny, który można zabrać ze sobą na pokład samolotu podlega ścisłym restrykcjom i to, jakie produkty spożywcze można w nim przewozić określone jest w regulaminie linii i portów lotniczych.

Jedzenie w samolocie

Bagaż podręczny – jakie jedzenie można zabrać na pokład samolotu

Przed rozpoczęciem pakowania walizki kabinowej warto dokładnie zapoznać się z regulaminem linii lotniczych, z których usług będzie się korzystać.

W bagażu podręcznym jedzenie w postaci stałej można przewozić w zasadzie bez limitu. Do walizki możesz spakować więc:

  • pieczywo (kanapki, bułki, drożdżówki) oraz inne wypieki (ciasta),
  • słodycze (batoniki, pralinki, cukierki, czekolady)
  • produkty w proszku (instant – zupki chińskie, sosy),
  • produkty sypkie (makarony, kasze, ryż),
  • warzywa i owoce,
  • produkty mięsne (wędliny, kabanosy),
  • inne produkty spożywcze w stałej postaci.

Czy produkty w płynie można zabrać na pokład samolotu?

Wszystkie produkty płynne i półpłynne podlegają jednak te same zasady, co w przypadku transportu wszystkich innych płynów, a więc muszą znajdować się w maksymalnie 100 ml plastikowych butelkach i umieszczone w 1 – litrowym worku (najlepiej strunowym).

Warto wiedzieć, że wszystkie płyny (w tym alkohol) zakupione w strefie wolnocłowej można przewozić w bagażu podręcznym, nawet jeśli ich objętość przekracza 100 ml (pod warunkiem posiadania dowodu zakupu).

Przeczytaj również poradnik JAKIE RZECZY MOŻNA PRZEWOZIĆ W BAGAŻU PODRĘCZNYM http://walizki-kabinowe.pl/jakie-rzeczy-mozna-przewozic-w-bagazu-podrecznym/

Zapisz

Zapisz